Afdrukken

VEILIGHEID – een prettig gevoel

veiligheidSinds een tiental jaren is er een stijgende tendens om in een woning zo veel mogelijk licht binnen te laten. We willen de omgeving in ons interieur integreren. Ruimte is in ons dichtbevolkt land een luxe die we ten volle willen benutten. Grote glaspartijen zijn stilaan niet meer weg te denken in recente woningen. En ook bij renovaties wordt er steeds makkelijker een muur uitgebroken om plaats te maken voor een raam.

Deze ramen (vaak schuiframen) geven ook toegang tot de tuin of terras en worden dus eigenlijk als deuren gebruikt. Een efficiënte beveiliging dringt zich op. Onze eerste aandacht gaat naar de bewegende delen in het kader. Veelal wordt een gaatje geboord in de buurt van de raamkruk om ze te kunnen openen en via het raam binnen te dringen. Raamkrukken worden best voorzien van een slot, waardoor raam blokkeert ondanks de inbraakpogingen. Het is sterk aan te raden om naast het slot ook nog ten minste 2 extra sluitpunten in de hoeken te plaatsen. Het spreekt vanzelf dat hoe meer sluitpunten, hoe veiliger.

Het is duidelijk dat alle "ijzerwaren" een belangrijke rol spelen bij het functioneren en vooral beveiligen van de ramen en deuren. Zo biedt de zogenaamde "paddestoelsluiting" (een stalen vergrendeling met een paddestoelvormige kop) aan de vleugel, die grijpt in het kader een qausi perfecte beveiliging omdat het zo onmogelijk is om de sluiting los te wrikken. Zelfs een koevoet kan hier niet helpen om de vleugel uit het kader te lichten.

Rolluiken vormen eveneens een bijkomende beveiliging voor zover deze gedisciplineerd gesloten worden en inbrekers ze niet kunnen optillen. Elektrisch bediende rolluiken zijn veiliger en kunnen eventueel worden opgenomen in de domotica-uitrusting van de woning om bewoning te simuleren bij afwezigheid.

Grote glasvakken zijn risicovol voor inbraak, waardoor het sterk aan te raden is om deze ramen te voorzien van veiligheidsglas. Het is zelfs verplicht voor beglazingen die geplaatst zijn op een hoogte lager dan 90 cm. De Europese norm ANV1627 bepaalt verschillende beveiligingsklassen en daaraan gekoppelde glassoorten. Klasse 2 heeft het over fysieke kracht met behulp van enkele werktuigen; klasse 3 staat voor het gebruik van werktuigen als een koevoet en klasse 4 moet beveiligen tegen het gebruik van bijlen, hamers en zwaardere hefbomen.

Gewoon dubbel glas biedt geen enkele beveiliging tegen inbraak. Ook gehard glas is geen ideale partner in veiligheid. Gewapend glas (enkel glas (floatglas) met een fijn metalen gaas erin) kan niet in kleine scherven uiteen spatten, maar biedt geen enkele bescherming tegen ongewenste gasten.

Ondanks de plaatsing van inbraakwerend glas is de beveiliging pas optimaal bij een correcte plaatsing van het raam en de aanwezigheid van een goed sluitsysteem.