Afdrukken

Energiebesparing door isolatie

Isoleren kan op verschillende niveaus en in vele vormen gebeuren. Niet voor niets is er de uitdrukking: "het geld door ramen en deuren buiten smijten" We moeten spijtig genoeg soms vaststellen dat dit inderdaad bij vele (oude) huizen het geval is. Een vervanging van de bestaande ramen en deuren is dan geen overbodige luxe maar een meer dan verantwoorde investering die al snel een duidelijk verschil in het gezinsbudget zal maken.

De techniek staat niet stil, vooral niet in de ontwikkeling van raamprofielen en glassoorten. In de loop der jaren is er een enorme vooruitgang geboekt op dit gebied zoals u in onderstaande tabel kan merken.

energiebesparing

Even wat uitleg:

Wat is K-waarde?

De K-waarde geeft de isolatiewaarde van bouwmaterialen ( het warmteverlies per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten) aan en wordt uitgedrukt in Watt per m² Kelvin (W/m²K) Hoe lager de K-waarde, hoe beter de isolatie.

Wat is het verschil tussen Kf , Kg en Kw-waarde?

De letters "f" en "g" staan respectievelijk voor het Engelse "Frame" (raamkader) en "Glass" (glas) Ze geven dus de isolatiewaarde van de verschillende onderdelen van het venster aan. De Kw-waarde staat voor de combinatie van de verschillende waarden.

De huidige standaard voor glas is dubbel glas met een isolatiewaarde van 1.1 W/m²K er bestaat echter ook 3 dubbel glas waarmee een isolatiewaarde van 0.5 W/m²K kan bereikt worden.

Ook de isolerende eigenschappen van het raamprofiel zijn mede bepalend voor het warmteverlies. Bij metalen ramen is een thermische onderbreking een absolute noodzaak. Bij ramen in PVC is dit minder noodzakelijk vermits het materiaal zelf geen geleider is.

Een prettige, maar zeker niet te verwaarlozen bijkomstigheid is de premies die je kan krijgen voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. Lees hierover meer in ons artikel over premies.